Teknoloji

İnternet Hızı Ne Kadar Olmalı? İnternet Hızı Kaç Olmalı

İnternet Hızı Ne Kadar Olmalı? İnternet Hızı Kaç Olmalı? İyi internet hızı, birçok hane için oldukça aranan bir üründür ve internet hızı, birçok faktöre bağlıdır. İyi bir hız, basit web sörfü, video akışı veya evden çalışma gibi internet kullanımının miktarına ve türüne bağlı olarak değişir. Genel olarak internette gezinmek, nispeten az bant genişliği gerektirir. Ancak videolar için biraz daha hızlı bir bağlantı gerekir.

İhtiyaçlarınıza uygun veri yükleme ve indirme hızlarına sahip bir plan seçerken günlük internet aktivitelerinizi göz önünde bulundurmalı ve buna göre seçim yapmalısınız. Biraz hızlı matematikle ne kullandığınızı belirleyebilirsiniz. Örneğin, salt metinden oluşan bir e-posta göndermek, yalnızca yaklaşık 10 kilobayt (kb) kullanır. Tipik bir web sayfasının yüklenmesi için ortalama olarak 1 megabayt (MB) gerekir; ses akışı, saatte yaklaşık 51 MB, standart tanımlı video akışı, saatte 500 MB ve yüksek tanımlı video akışı ise saatte 1,6 gigabayta (GB) kadar kullanır.

Siz de internet hızı ne kadar olmalı veya internet hızı kaç olmalı diye merak ediyorsanız okumaya devam edin!

İnternet Hızı Nedir? Ne Anlama Geliyor?

İnternet hızı, örneğin Netflix’de bir filmin evinize ne kadar hızlı ulaştığını ifade eder. Verinin ‘bitleri’ çok küçük olduğundan hız, genellikle megabit veya saniyede milyonlarca bit (Mbps) cinsinden ölçülür. Bazı süper hızlı fiber hizmetleri saniyede bir gigabit (Gbps veya saniyede bir milyar bit) hızında veri gönderir.

Sadece metinden oluşan bir e-posta almak için neredeyse tüm internet hızları uygundur ve bir Spotify şarkısını dinlemek için ise yalnızca 1 Mbps’ye ihtiyacınız olabilir. Ancak 4K Netflix filmini HDR’de en yüksek kalitede izlemek için en az 25 Mbps’e kadar hıza ihtiyacınız var.

Bant genişliği de hızla yakından ilişkilidir. Bant genişliği, kullanabileceğiniz hız miktarını yansıtır. Çünkü tüm eviniz, sahip olduğunuz internet hızını paylaşacaktır. Yani evinizdeki iki televizyonun her biri 4K film yayını yapıyorsa en az 50 Mbps bant genişliğine ihtiyacınız vardır.

Yukarıdaki hesaplama, aynı anda kaç farklı cihazın çalıştığına bağlı olarak bant genişliği ihtiyaçlarınızı tahmin etmenize yardımcı olacaktır. Ancak hızların tahmini olduğunu unutmayın. Uygulamada hızlar, verinin kaynağına ve diğer faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterecektir.

Evdeki internet bağlantınızı kaç cihazın kullandığını tahmin etmeniz son derece kolaydır. Birçoğumuz, evde cep telefonlarımızı kullanırken hücresel hizmetten ev internetine geçiyoruz. Ayrıca birden fazla dizüstü bilgisayarınız, akıllı TV’niz, akıllı hoparlörünüz, akıllı termostatınız, görüntülü kapı ziliniz, oyun konsolunuz ve tabletiniz de olabilir. Bu cihazların tümü, internete bağlandıklarında aynı bant genişliğini paylaşır.

Tüm bunlara ek olarak yükleme hızları da son derece önemlidir. Yükleme hızları hem iş yerindeki görüşmeleri hem de aile ve arkadaşlarla yapılan görüntülü sohbetler de dahil olmak üzere görüntülü bütün aramaları etkiler.

Kablolu yayın ve DSL sağlayıcılarının çoğu internet planı, indirme hızlarının yalnızca bir kısmı kadar yükleme hızları sunar. Örneğin 25 Mbps’lik bir planın yükleme hızı, yalnızca 5 Mbps’tir. Bir filmi izlemekte herhangi bir sorun yaşamasanız bile yapacağınız görüntülü görüşmeleriniz, görüşmenin kendi bölümünde yüklediğiniz video nedeniyle yavaşlayabilir.

Buna karşılık bazı şirketlerin fiber hizmetleri senkrondur, yani karşılaştırılabilir indirme ve yükleme hızları sağlarlar. Çok sayıda YouTube, Instagram, Facebook veya TikTok videosu yayınlıyorsanız yükleme hızları, burada da önem arz eder.

İndirme Hızı Nedir?

İndirme hızı, bilgilerin internetten evinize ne kadar hızlı gidebileceğini belirler. İster bir web sitesi açın ister Netflix izleyin ister işletim sisteminizi güncelleyin, tüm bu bilgiler bir yerdeki sunucudan gelir ve bağlantınız üzerinden size ulaşır. İnternette yaptığınız çoğu aktivite için indirme hızı, en önemli faktör olacaktır.

İndirme hızı, aynı zamanda bant genişliği veya belirli bir süre boyunca bir bağlantı üzerinden iletilen veri miktarı olarak da adlandırılır. Büyük bir hortum, içinden daha fazla suyun akmasını sağlar ve havuz daha çabuk dolar. Benzer şekilde daha fazla bant genişliğine sahip bir bağlantı, dosyaları çok daha hızlı indirecektir. İnsanlar, internet hızından bahsederken çoğu zaman indirme hızından veya bant genişliğinden bahsederler.

Yükleme Hızı Nedir?

Cihazınızdan internetteki başka bir konuma bilgi göndermek istediğinizde yükleme hızları kullanılır. Facebook’a video göndermek veya telefonumuzdan bir arkadaşımıza resim göndermek istediğimizde aslında yükleme hızını kullanırız. Ayrıca bir bağlantıya her tıkladığımızda veya Google’a bir arama terimi yazdığımızda da bunu kullanırız. Bu bilgilerin, bize hangi bilgileri göndermesi gerektiğini söyleyebilmesi için tarayıcımızdan uygun sunucuya gitmesi gerekir. Yükleme, interneti kullanmanın önemli bir parçasıdır.

Video, ses veya büyük dosya boyutlarına sahip diğer medyalarla çalışan bir içerik yaratıcısıysanız yavaş yükleme hızları, içeriğinizi çevrimiçi yayınlamak veya bulut tabanlı bir sunucuda depolamak için saatlerce beklemeniz anlamına gelir. Canlı video akışı yapıyorsanız veya Zoom veya Skype gibi görüntülü sohbet kullanıyorsanız bant genişliğiniz çok düşük olsa bile bağlanamazsınız. Çoğu sağlayıcı, yalnızca indirme hızlarının reklamını yapar. Dolayısıyla yükleme hızlarının ayrı bir şey olduğunun farkında bile olmazsınız.

Mbps Nedir?

Mbps, ‘Megabit Per Second’ın kısaltmasıdır ve genellikle internet bağlantı hızını ölçmek için kullanılır. Özellikle de internet servis sağlayıcıları tarafından sunulan internet hızlarını tanımlamak için kullanılır.

Mbps, saniyede kaç megabit verinin aktarıldığını gösterir. Burada önemli bir ayrım yapmak gerekir: ‘Megabit’ (Mb) ve ‘Megabyte’ (MB) arasındaki farkı anlamanız şarttır. 1 byte, 8 bittir. Yani örneğin, 8 Mbps bir hızda bir dosya indiriyorsanız bu teorik olarak saniyede 1 megabyte’a (MB/s) eşittir. Ancak gerçekte ağ gecikmeleri, protokol başlıkları ve diğer faktörler nedeniyle bu tam anlamıyla 1:8 oranında gerçekleşmez.

İnternet bağlantı hızınızı ifade ederken indirme (download) ve yükleme (upload) hızları, genellikle farklı Mbps değerleriyle belirtilir. İndirme hızı, internetten bilgisayarınıza, telefonunuza veya diğer cihazınıza veri alırken ne kadar hızlı olacağını belirtirken yükleme hızı ise cihazınızdan internete veri gönderirken ne kadar hızlı olacağını belirtir.

İnternet Hızı Nasıl Ölçülür?

İnternet hızı, verilerin yönlendirici aracılığıyla web sunucusundan cihazınıza ileri geri aktarılmasının ne kadar sürdüğünü ifade eder. Saniye başına megabit (Mbps), internet hızları için standart ölçümdür. Mbps sayısı, bilginin internetten çeşitli cihazlara indirilme ve yüklenme hızını ölçer.

Bant genişliği, saniyede indirilen veya yüklenen bilgi miktarıdır ve Mbps olarak da ölçülür. Günümüzde birçok internet sağlayıcının (İSS) sunduğu geniş bant internet, yüksek hızlı internet bağlantısı üzerinden daha geniş bant genişliğine sahip hizmettir.

Adsl Nedir? Vdsl Nedir? İkisi Arasındaki Farklar Nedir?

ADSL ve VDSL, bakır telefon hatları üzerinden internet hizmeti sağlamak için kullanılan iki farklı geniş bant teknolojisidir. Her ikisi de DSL (Digital Subscriber Line) teknolojisinin varyasyonlarıdır. Ancak farklı teknik özelliklere ve hız kapasitelerine sahiptirler.

ADSL, Asymmetric Digital Subscriber Line’ın kısaltmasıdır ve ADSL, dijital abone hattının asimetrik bir versiyonudur. Asimetrik terimi, indirme hızının (internetten kullanıcıya veri aktarımı) yükleme hızından (kullanıcıdan internete veri aktarımı) genellikle daha yüksek olduğu anlamına gelir.

ADSL’in maksimum indirme hızları, genellikle 8 Mbps ile 24 Mbps arasında değişirken yükleme hızları, 1 Mbps’ten daha düşüktür. ADSL, ev kullanıcıları için popüler bir seçenektir. Çünkü çoğu kullanıcı, daha çok indirme yapar ve bu nedenle yüksek indirme hızlarına daha çok ihtiyaç duyar.

VDSL ise Very-high-bit-rate Digital Subscriber Line’ın kısaltmasıdır. VDSL, DSL teknolojisinin daha yüksek hızlı bir versiyonudur. Daha yüksek frekans aralıklarını kullanarak daha hızlı veri iletimi sağlar.

VDSL, teorik olarak 100 Mbps’ye kadar indirme hızlarına ve 100 Mbps’ye kadar yükleme hızlarına ulaşır. Ancak bu hızlar, kullanıcının merkeze olan mesafesine bağlı olarak değişkenlik gösterir. VDSL, genellikle daha yüksek hızlara ihtiyaç duyan işletmeler veya çoklu video streaming, online oyun gibi yüksek bant genişliği gereksinimleri olan ev kullanıcıları için idealdir.

ADSL ile VDSL arasındaki farklar ise şunlardır:

  • Hız: VDSL, ADSL’e göre genellikle daha yüksek indirme ve yükleme hızlarına sahiptir.
  • Mesafe duyarlılığı: VDSL, yüksek hızları desteklemek için daha yüksek frekansları kullanır. Bu da sinyalin daha hızlı zayıflamasına neden olur. Bu nedenle VDSL hızları, merkez ofisine olan mesafeye çok daha duyarlıdır. ADSL’de bu zayıflama daha az belirgindir.
  • Altyapı: VDSL, genellikle fiber optik altyapı ile bir kombinasyon olarak kullanılır. ADSL ise genellikle tamamen bakır altyapı üzerinde çalışır.
  • Maliyet: VDSL altyapısının kurulumu, ADSL’e göre genellikle daha maliyetlidir, ancak daha yüksek hızlar sunar.

Fiber İnternet Nedir?

Fiber internet, genellikle fiber optik teknolojisi bağlamında kullanılan bir terimdir ve ışığı, belirli bir yol boyunca ileten ince, esnek, cam veya plastik iplikçiklerine işaret eder. Fiber optik kablolar, çok sayıda bu iplikçiklerin bir araya gelmesiyle oluşturulur. Fiber optik teknolojisinin bazı temel özellikleri şunlardır:

  • Işık iletimi: Fiber optik kablolar, veriyi ışık formunda ileten ince, şeffaf fiber iplikçiklerinden oluşur. Bu ışık, fiber içinde tam yansıma prensibi ile ilerler.
  • Yüksek hız: Işık, elektromanyetik spektrumdaki en hızlı iletim ortamıdır. Bu, fiber optik kabloların çok yüksek veri iletim hızlarına sahip olmasını sağlar.
  • Düşük gecikme: Fiber optik bağlantılar, diğer iletim teknolojilerine göre daha düşük gecikme sürelerine sahiptir.
  • Düşük sinyal kaybı: Fiber optik kablolar, uzun mesafeler boyunca daha az sinyal zayıflaması yaşar.
  • Elektromanyetik parazite duyarsızlık: Cam veya plastikten yapılmış fiberler, elektromanyetik parazite karşı duyarlı değildir. Bu da onları, radyo frekansı paraziti veya elektriksel parazitten etkilenmeyecek şekilde yapar.
  • Güvenlik: Fiber optik kabloların, elektromanyetik yayılımı olmadığı için ‘dinlenmesi’ daha zordur. Bu özellik, onları güvenli iletişim için daha uygun hale getirir.
  • Kapasite: Tek bir fiber optik kablo, terabit seviyesinde veri iletim kapasitesine sahiptir.

Fiber optik teknolojisi telekomünikasyon, internet altyapısı, medikal görüntüleme, askeri ve uzay uygulamaları dahil olmak üzere birçok alanda yaygın olarak kullanılıyor. Özellikle yüksek bant genişliği ve uzun mesafe iletim gereksinimleri olan uygulamalar için idealdir.

GigaFiber Nedir?

GigaFiber, genellikle yüksek hızlı internet erişimi sağlamak için kullanılan fiber optik kablo teknolojisinin bir marka veya ürün adı olarak anılır. Bu terim, bazen belirli bir şirketin hizmeti veya ürünü için de kullanılabilir. Ancak genel olarak fiber optik tabanlı gigabit internet hızlarına atıfta bulunmak için kullanılır.

Fiber optik kablolar, yukarıda da bahsettiğimiz gibi veriyi ışık dalgaları olarak taşıyan ince, şeffaf fiber iplikçiklerden oluşur. Bu kablolar, bakır tabanlı kablolarla karşılaştırıldığında çok daha yüksek veri iletim hızlarına ve daha uzun mesafelere ulaşabilme kapasitesine sahiptir. GigaFiber’in avantajları şunlardır:

  • Fiber optik teknoloji, gigabit seviyesinde yüksek internet hızları sunar. Bu hem indirme hem de yükleme işlemleri için geçerlidir.
  • Fiber optik bağlantılar, düşük gecikme süreleriyle bilinir. Bu da gerçek zamanlı uygulamalar ve online oyunlar için avantajlıdır. Bu teknoloji, elektromanyetik parazite duyarlı değildir. Bu da daha kararlı ve güvenilir bir bağlantı anlamına geliyor.
  • Sinyaller, bakır kablolarla karşılaştırıldığında daha uzun mesafelere kadar sinyal zayıflaması olmadan iletilir.
  • Tek bir fiber optik kablo, terabit seviyesinde veri iletim kapasitesine sahiptir.

Bazı bölgelerde ve ülkelerde, telekomünikasyon şirketleri GigaFiber adını veya benzer bir marka adını, fiber optik altyapı üzerinden gigabit internet hizmeti sunmak için kullanır. Ancak genel olarak GigaFiber, gigabit seviyesinde hızlar sunan fiber optik internet bağlantısına atıfta bulunan yaygın bir terimdir.

Hangi İnternet Planını Almalısınız?

İnternet servis sağlayıcıları, genellikle her biri farklı hız aralığı vaat eden çeşitli planlar sunar. Fiyatlandırma kafa karıştırıcı olabilir, ancak genel olarak bağlantı ne kadar hızlı olursa o kadar fazla ödersiniz. İşin püf noktası, gereğinden fazla harcamadan ihtiyacınız olan hızları sağlayan bir plan bulmaktır.

Geniş bant hesaplayıcısı, sizin için önemli olan her faktörü içermeyebilir. Örneğin, çoğu video oyununu oynamak için çok fazla bant genişliğine ihtiyacınız yoktur. Ancak hevesli oyuncular, yeni oyunları indirmek için daha hızlı bir internet bağlantısı ister.

Daha hızlı bir plana geçmeyi düşünüyorsanız öncelikle bağlantınızı Fast.com veya Speedtest gibi bir sitede test etmelisiniz. Mümkünse yönlendiricinize Ethernet kablosuyla bağlı bir bilgisayarda bir test çalıştırarak başlayın. Rakamlar her seferinde biraz değişecektir. Ancak sonuçlar, sürekli olarak sağlayıcınızın vaat ettiğinden daha yavaşsa mutlaka sağlayıcıyla görüşün. Daha sonra aynı testi kablosuz olarak WiFi üzerinden evin farklı noktalarında yapın. Yalnızca WiFi hızları yavaşsa yönlendiricinizi taşımanız veya değiştirmeniz gerekir.

4 Mbps İnternet Hızı ile Neler Yapılabilir?

4 Mbps internet hızı, günümüz standartlarına göre düşüktür. Ancak birçok temel online aktivite için yeterlidir. 4 Mbps internet hızı ile yapılacaklar şunlardır:

  • Web tarama: Temel web sitelerini ziyaret etmek için 4 Mbps hız, genellikle yeterlidir. Ancak çok medya içerikli veya ağır web sitelerini ziyaret ederken yavaşlama yaşayabilirsiniz.
  • E-posta kontrolü: Büyük ekleri olmayan e-postaları göndermek ve almak için yeterlidir.
  • Sosyal medya: Temel sosyal medya aktivitelerini (örneğin Facebook, Twitter, Instagram) yürütmek için genellikle yeterlidir. Ancak Youtube’da video izlemek gibi büyük medya dosyalarını yüklerken veya indirirken yavaşlama yaşarsınız.
  • Müzik streaming: Spotify, Apple Music ve YouTube Music gibi servislerle rahatlıkla müzik dinleyebilirsiniz.
  • Video izleme: Düşük çözünürlükte (örneğin, 360p veya 480p) video izlemek için yeterlidir. Ancak HD veya daha yüksek çözünürlükte video izlerken bazı sorunlar yaşarsınız.
  • Online oyunlar: Temel online oyunlar için bu hız yeterli olacaktır. Ancak oyunun gereksinimlerine ve sunucusunun konumuna bağlı olarak bazı gecikmeler yaşarsınız. Özellikle çok oyunculu aksiyon oyunlarında sorun yaşamanız kaçınılmazdır.
  • Dosya indirme: 4 Mbps hızla, 1 GB’lık bir dosyanın indirilmesi yaklaşık 4,5-5 saat kadar sürecektir.
  • VoIP ve video aramalar: Düşük çözünürlükte video aramaları yapmak için bu hız yeterlidir. Ancak yüksek kalitede video aramaları için sorunlara neden olacaktır.

4 Mbps internet hızıyla temel online aktiviteleri gerçekleştirebilirsiniz. Ancak yüksek veri gereksinimli aktiviteler için bu hız yeterli olmaz. Eğer sık sık büyük dosyaları indirmeniz, HD video izlemeniz veya çok oyunculu online oyunlar oynamanız gerekiyorsa daha yüksek bir internet hızı öneriyoruz.

8 Mbps İnternet Hızı ile Neler Yapılabilir?

8 Mbps internet hızı, 4 Mbps’e kıyasla daha hızlıdır ve temel internet aktivitelerinin çoğunu rahatça gerçekleştirebilmenizi sağlar. İşte 8 Mbps internet hızı ile yapılacaklar şunlardır:

  • Web tarama: Çoğu web sitesini sorunsuzca ziyaret edersiniz. Medya içerikli ağır siteler bile bu hızla daha rahatça gezinebilirsiniz.
  • E-posta: Büyük ekleri olan e-postaları bile daha hızlı gönderebilir ve alabilirsiniz.
  • Sosyal medya: Fotoğraflar, videolar ve diğer medya içerikleriyle daha hızlı etkileşimde bulunursunuz.
  • Müzik streaming: Herhangi bir kesinti olmadan müzik dinlersiniz.
  • Video izleme: SD ve bazen 720p (yüksek çözünürlük) kalitesinde videoları rahatça izlersiniz. Ancak 1080p veya daha yüksek çözünürlükte videolar için bazen donma sorunu yaşayabilirsiniz.
  • Online oyunlar: Çoğu online oyunu oynarken daha az gecikme yaşarsınız. Ancak sunucunun konumu ve oyunun gereksinimlerine göre değişiklik gösterecektir.
  • Dosya indirme: 8 Mbps hızla, 1 GB’lık bir dosyanın indirilmesi yaklaşık 2,25-3 saat kadar sürecektir. Bu süre, 4 Mbps’e göre daha hızlıdır.
  • VoIP ve video aramalar: 720p kalitesinde video aramaları yaparsınız. Ancak çoklu video konferansları için hızın yeterli olup olmadığı kullanılan platforma ve katılımcı sayısına bağlıdır.
  • Cloud yedekleme: Dosyalarınızı bulut depolama hizmetlerine daha hızlı yedeklersiniz.

Genel olarak 8 Mbps internet hızı, birçok temel online aktivite için yeterli olacaktır. Ancak yüksek veri gereksinimli aktiviteler (örneğin 4K video streaming) için bu hız yetersiz kalır. Birden fazla cihazın aynı anda internete bağlandığı evlerde ya da ofislerde daha yüksek hızlar daha iyi bir kullanıcı deneyimi sunar.

12 Mbps İnternet Hızı ile Neler Yapılabilir?

12 Mbps internet hızı, çoğu temel internet aktivitesini rahatça gerçekleştirmek için daha da uygun bir hızdır. 12 Mbps hızla yapılabilecekler şunlardır:

  • Web tarama: Web sitelerini hızla ve etkili bir şekilde gezersiniz. Medyası yoğun olan siteler bile bu hızla sorunsuz çalışır.
  • E-posta: Büyük ekleri olan e-postaları daha hızlı gönderebilir ve alabilirsiniz.
  • Sosyal medya: Fotoğraflar, videolar ve diğer medya içerikleriyle hızlı ve kesintisiz etkileşimde bulunursunuz.
  • Müzik streaming: Kesintisiz müzik dinleme deneyimi yaşarsınız.
  • Video izleme: 720p ve bazen 1080p (Full HD) kalitesinde videoları rahatça izlersiniz. 4K videolar için hala donma sorunları yaşarsınız.
  • Online oyunlar: Çoğu online oyunu daha az gecikmeyle oynarsınız. Ancak, oyunun gereksinimlerine ve sunucunun konumuna bağlı olarak yine değişiklik gösterecektir.
  • Dosya indirme: 12 Mbps hızla, 1 GB’lık bir dosyanın indirilmesi yaklaşık 1,5-2 saat kadar sürecektir.
  • VoIP ve video aramalar: Full HD (1080p) kalitesinde video aramaları yaparsınız. Çoklu video konferansları için genellikle yeterlidir, ancak katılımcı sayısına ve platforma bağlı olarak değişir.
  • Cloud yedekleme: Dosyalarınızı bulut depolama hizmetlerine daha hızlı yedeklersiniz.
  • Birden fazla cihaz: 12 Mbps, aynı anda birden fazla cihazın interneti kullanmasını destekler. Ancak bu, gerçekleştirilen aktivitelere bağlı olarak değişecektir.

24 Mbps İnternet Hızı ile Neler Yapılabilir?

24 Mbps internet hızı, çoğu online aktivite için oldukça yeterli bir hızdır. İşte 24 Mbps hızla yapılabilecekler:

  • Web tarama: Hemen hemen tüm web sitelerini hızlı ve etkili bir şekilde gezersiniz. Medya içeriği yoğun siteler bile bu hızla oldukça akıcı bir şekilde çalışır.
  • E-posta: Büyük ekleri olan e-postaları çok daha hızlı gönderebilir ve alabilirsiniz.
  • Sosyal medya: Yüksek çözünürlüklü fotoğraflar, videolar ve diğer medya içerikleriyle kesintisiz etkileşimde bulunursunuz.
  • Müzik streaming: Herhangi bir kesinti olmadan yüksek kaliteli müzik dinleme deneyimi yaşarsınız.
  • Video izleme: 1080p (Full HD) ve bazen 4K kalitesinde videoları rahatça izlersiniz. Ancak çok yüksek bit hızına sahip 4K videolar için donma sorunları yaşarsınız.
  • Online oyunlar: Çoğu online oyunu oldukça akıcı bir şekilde oynarsınız. Aynı zamanda oyun indirmeleri ve güncellemeleri daha hızlı gerçekleşir.
  • Dosya indirme: 24 Mbps hızla, 1 GB’lık bir dosyanın indirilmesi yaklaşık 45 dakika ile 1 saat kadar sürecektir.
  • VoIP ve video aramalar: Full HD (1080p) ve bazen 4K kalitesinde video aramaları yaparsınız. Çoklu video konferansları için oldukça yeterli olacaktır.
  • Cloud yedekleme: Dosyalarınızı bulut depolama hizmetlerine çok daha hızlı yedeklersiniz.
  • Birden fazla cihaz: 24 Mbps, aynı anda birçok cihazın interneti kullanmasını destekler. Özellikle bir evde birden fazla kullanıcının aynı anda video izlemesi, oyun oynaması veya diğer online aktiviteleri yapması durumunda bu hız oldukça avantajlıdır.
  • Uzaktan çalışma: Video konferanslar, büyük dosya transferleri ve diğer uzaktan çalışma gereksinimleri için bu hız oldukça yeterlidir.

50 Mbps İnternet Hızı ile Neler Yapılabilir?

50 Mbps internet hızı, günümüzde evler ve küçük işletmeler için oldukça hızlı bir bağlantı sunar ve çok yönlü online aktiviteler için idealdir. 50 Mbps hızla yapılacaklar şunlardır:

  • Web tarama: Tüm web sitelerini çok hızlı ve akıcı bir şekilde gezersiniz.
  • E-posta: Büyük ekleri olan e-postaları anında gönderir ve rahatlıkla alırsınız.
  • Sosyal medya: Yüksek çözünürlüklü fotoğraflar, videolar ve diğer medya içerikleriyle anında etkileşimde bulunabilirsiniz.
  • Müzik streaming: Yüksek kaliteli müzik dinleme deneyimini kesintisiz yaşarsınız.
  • Video izleme: 4K kalitesinde videoları rahatça ve donma olmadan izlersiniz. Aynı zamanda birden fazla cihazda aynı anda video izleyebilirsiniz.
  • Online oyunlar: Online oyunları, ultra hızlı ve gecikmesiz oynarsınız. Aynı zamanda oyun indirmeleri ve güncellemeleri çok daha hızlı gerçekleşir.
  • Dosya indirme: 50 Mbps hızla, 1 GB’lık bir dosyanın indirilmesi yaklaşık 3-4 dakika arasında sürecektir.
  • VoIP ve video aramalar: 4K kalitesinde video aramaları yaparsınız. Birden fazla cihazla aynı anda video konferanslar düzenlemek için de bu hız yeterlidir.
  • Cloud yedekleme: Büyük dosyalarınızı bulut depolama hizmetlerine çok hızlı bir şekilde yedekleyebilirsiniz.
  • Birden fazla cihaz: 50 Mbps, aynı anda birçok cihazın (akıllı telefonlar, bilgisayarlar, akıllı TV’ler vb.) interneti aktif olarak kullanmasını destekler.
  • Uzaktan çalışma: Video konferansları, büyük dosya transferleri ve diğer uzaktan çalışma gereksinimleri için bu hız fazlasıyla yeterlidir.
  • Ev otomasyonu: Akıllı ev cihazlarınızın (güvenlik kameraları, akıllı termostatlar vb.) internete bağlanması ve etkileşimde bulunması için yeterli bir hızdır.

100 Mbps İnternet Hızı ile Neler Yapılabilir?

100 Mbps internet hızı, oldukça yüksek bir hızdır ve modern dijital yaşantı için geniş bir yelpazede aktivite gerçekleştirebilmek adına oldukça elverişlidir. İşte 100 Mbps hızla yapılabilecekler:

  • Web tarama: Tüm web sitelerini neredeyse anında yükleyebilir ve tarama deneyiminizi ultra hızlı bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.
  • E-posta: Büyük ekleri olan e-postaları saniyeler içinde gönderebilir ve alabilirsiniz.
  • Sosyal medya: 4K ve hatta 8K çözünürlüğünde medya içerikleriyle anında etkileşimde bulunabilirsiniz.
  • Müzik streaming: Yüksek kaliteli müzikleri kesintisiz dinleyebilirsiniz.
  • Video izleme: 4K ve 8K kalitesinde videoları asla donma olmadan rahatça izlersiniz. Birden fazla cihazda aynı anda yüksek çözünürlüklü video izlemek için idealdir.
  • Online oyunlar: Çoğu online oyunu ultra hızlı ve gecikmesiz oynayabilirsiniz. Aynı zamanda büyük oyun indirmeleri ve güncellemeleri çok kısa süre içinde tamamlanır.
  • Dosya indirme: 100 Mbps hızla, 1 GB’lık bir dosyanın indirilmesi yaklaşık 1,5-2 dakika arasında sürecektir.
  • VoIP ve video aramalar: 4K ve hatta 8K kalitesinde video aramaları yapabilirsiniz. Büyük gruplarla video konferanslar için idealdir.
  • Cloud yedekleme: Büyük dosyalarınızı bulut depolama hizmetlerine saniyeler veya dakikalar içinde yedekleyebilirsiniz.
  • Birden fazla cihaz: 100 Mbps, aynı anda onlarca cihazın (akıllı telefonlar, bilgisayarlar, akıllı TV’ler vb.) interneti aktif olarak kullanmasını destekler.
  • Uzaktan çalışma: Birden fazla kullanıcının video konferanslar, büyük dosya transferleri ve diğer uzaktan çalışma gereksinimleri için bu hız fazlasıyla yeterlidir.
  • Ev otomasyonu: Akıllı ev cihazlarınızın internete bağlanması ve etkileşimde bulunması için fazlasıyla yeterli bir hızdır. Güvenlik kameraları gibi sürekli veri akışı gerektiren cihazlar için idealdir.
  • Sanal Gerçeklik (VR) ve Artırılmış Gerçeklik (AR): Bu tür deneyimler için yüksek internet hızları gereklidir ve 100 Mbps, bu tür uygulamalar için oldukça uygundur.

1000 Mbps (1 Gbps) İnternet Hızı ile Neler Yapılabilir?

1 Gbps veya 1000 Mbps internet hızı, günümüz standartlarına göre oldukça yüksek bir hızdır ve hem bireysel hem de ticari kullanım için geniş bir yelpazede aktiviteyi destekler. 1 Gbps hızla yapılacaklar şunlardır:

  • Web tarama: Web sitelerini anında yükleyebilirsiniz.
  • E-posta kontrolü: Büyük ekleri olan e-postaları anında gönderebilir ve alabilirsiniz.
  • Sosyal medya: Yüksek çözünürlüğünde fotoğraflar ve videolarla anında etkileşimde bulunabilirsiniz.
  • Müzik streaming: En yüksek kalitede müzikleri kesintisiz dinleyebilirsiniz.
  • Video izleme: 8K ve üzeri çözünürlükteki videoları donma olmadan izlersiniz. Birden fazla cihazda aynı anda yüksek çözünürlüklü video izlemek için idealdir.
  • Online oyunlar: Herhangi bir gecikme olmadan online oyun oynayabilirsiniz. Büyük oyun indirmeleri ve güncellemeleri saniyeler içinde tamamlanır.
  • Dosya indirme: 1 Gbps hızla, 1 GB’lık bir dosyanın indirilmesi sadece birkaç saniye sürecektir.
  • VoIP ve video aramalar: 8K ve üzeri kalitesinde video aramaları yapabilirsiniz. Çok sayıda katılımcının olduğu video konferanslar için idealdir.
  • Cloud yedekleme: Büyük dosyalarınızı bulut depolama hizmetlerine saniyeler içinde yedekleyebilirsiniz.
  • Birden fazla cihaz: 1 Gbps, aynı anda 100’den fazla cihazın interneti aktif olarak kullanmasını destekler.
  • Uzaktan çalışma: Çok sayıda kullanıcının video konferanslar, büyük dosya transferleri ve diğer uzaktan çalışma gereksinimleri için bu hız fazlasıyla yeterlidir.
  • Ev otomasyonu: Akıllı ev cihazlarının hızlı ve kesintisiz bir şekilde internete bağlanması ve etkileşimde bulunması için idealdir.
  • Sanal Gerçeklik (VR) ve Artırılmış Gerçeklik (AR): Bu tür deneyimler için ultra hızlı internet gereklidir ve 1 Gbps, bu tür uygulamalar için mükemmeldir.
  • Veri merkezleri ve sunucular: Özellikle büyük veri transferleri ve yüksek trafikli web siteleri için idealdir.
  • Bilimsel araştırmalar: Büyük veri setlerinin hızlı bir şekilde transfer edilmesi ve analiz edilmesi için yüksek hızlar gereklidir.

Video Akışı için En İyi İnternet Hızı Ne Kadar Olmalı?

Video akışı ve video konferans, yüksek hızlar gerektirir. Bunlar, günlük internet faaliyetlerinizin iyi bir yüzdesini oluşturuyorsa düşük gecikmeli, daha hızlı internet hizmetine ihtiyacınız olacaktır. Fiber optik bağlantıya sahip bir sağlayıcı, en hızlı ve en güvenilir seçimdir; kablo ise hemen hemen ikinci sırada yer alır.

Tipik kullanımınızı bilmeniz ve planınızdaki veri sınırlarının farkında olmanız ve böylece bunları aşmamanız en iyisidir. Bu, sizi fazla veri ücreti ödemeye zorlayabilir veya internet servis sağlayıcınızın, hızınızı yavaşlatmasına neden olabilir. Bir dakikalık standart tanımlı video akışı 11,7 MB, yüksek tanımlı video 41,7 MB, 4K ultra HD video ise 97,5 MB tüketir. Bu da yaklaşık aynı anda 5.000 e-posta mesajı göndermeye eş değerdir.

Fiber internet hizmeti, minimum kesinti sağlamak için sürekli olarak düşük veri kaybı oranları (0,4 milisaniyeden az) ve en düşük gecikme süresini sunar. Ortalama gecikme oranı 9 ms olan veya 12 ms kaydeden internet sağlayıcılarına göz atabilirsiniz.

Birden Fazla Cihaz için En İyi İnternet Hızı Ne Kadar Olmalı?

Uzmanlara göre iyi bir internet hızı, orta veya yoğun internet kullanımına sahip iki veya daha fazla bağlı cihaz için saniyede en az 12 megabit (Mbps) indirme hızı ve dört veya daha fazla cihaz için en az 25 Mbps indirme hızıdır.

Düzenli olarak yüksek tanımlı veya 4K video akışı yapan, video konferans kullanan, çevrimiçi oyunlara katılan veya evden çalışan iki veya daha fazla kullanıcı için 12 ile 25 Mbps’lik iyi bir internet hızı en mantıklısıdır.

Dört veya daha fazla kişinin dört veya daha fazla bağlı cihaz kullandığı evler, kesinlikle 25 Mbps veya daha fazla indirme hızı isteyecektir. Bununla birlikte çoğu uzman, yoğun internet kullanımı olan haneler için en az 100 Mbps gibi daha yüksek hızlar öneriyor.

İnternetimin Ne Kadar Hızlı Olması Gerekiyor?

Genel olarak internet hızı söz konusu olduğunda elbette her zaman daha hızlı daha iyidir. Ancak bu aynı zamanda kaç cihazın kullanıldığına ve bunların aynı anda kullanılıp kullanılmadığına da bağlıdır. Geniş bant internet için minimum standart indirme için 25 Mbps ve yükleme için 3 Mbps’dir. Uzmanlar, internet kullanımını hafif, orta ve yüksek olarak tanımlıyor:

  1. Hafif kullanım, e-posta, web’de gezinme, video akışı ve internet radyosu gibi minimum işlevleri içerir. Bunun için 3 ile 8 Mbps yeterlidir. Aynı anda 1-2 kullanıcı için idealdir.
  2. Orta seviye kullanım, bu temel işlevlerin yanı sıra HD video akışı, video konferans, çevrimiçi oyun ve uzaktan çalışan için gereken diğer işlevler yüksek talep gören yardımcı programlardan birini içerir. Bu seviye için 12 ile 15 Mbps yeterlidir. Aynı anda 2-3 kullanıcı veya cihaz için en iyisidir.
  3. Yüksek kullanım ise temel işlevlerin yanı sıra aynı anda çalışan birden fazla yüksek talepli yardımcı programı içerir. Bunun için 25 Mbps ve üzeri hız gerekir. Aynı anda dört veya daha fazla kullanıcı veya cihaz için orta veya yüksek kullanım için en iyisidir.

Evden Çalışmak için En İyi İnternet Hızı Ne Kadar Olmalı?

Evden çalışmak, en azından e-posta için güvenilir bir internet hizmeti ve güçlü bir hücresel sinyal veya sabit hat gerektirir. Ayrıca sıklıkla büyük dosyaların paylaşılmasını ve video konferanslara katılmayı da gerektirir; bunların her ikisi de önemli miktarda bant genişliği kullanır.

Speedtest, Zoom ve Google Meet gibi video konferans platformlarının yalnızca yeterince hızlı internete bağlanıldığında iyi çalıştığını söylüyor. Zoom, birden fazla katılımcıyla yüksek çözünürlüklü video konferans için en az 3 Mbps indirme ve yükleme hızı öneriyor.

Ne kadar hıza ihtiyacınız olduğunu değerlendirirken düşük promosyon fiyatlarının servis sağlayıcının en düşük hızları için geçerli olabileceğini unutmayın. Ayrıca gerçekte aldığınız indirme ve yükleme hızlarının beklediğiniz hızlarda olduğundan emin olmanızı öneriyoruz. Gerçek aktarım hızları, kullandığınız uygulamanın türüne, uygulamayı aynı anda kullanan kişi sayısına ve daha fazlasına bağlıdır.

Oyun İçin En İyi İnternet Hızı Ne Kadar Olmalı?

Oyuncuların en iyi deneyim için düşük gecikme süresine, yüksek indirme ve yükleme hızlarına ve cömert bir veri planına ihtiyacı var. Oyun oynamaya yönelik en iyi internet servis sağlayıcılar, gecikmeyi azaltır ve hem süper yüksek hızlara hem de önemli veri planlarına sahiptir.

Çoğu video oyun konsolu üreticisi en az 24 Mbps indirme hızı ve 2 Mbps ile 3 Mbps arasında yükleme hızı öneriyor. Ancak çoğu ciddi oyuncu, çevrimiçi oyun sırasında etkili bir şekilde rekabet edebilmek için çok daha yüksek hızlar isteyecektir. Hızlı aksiyon içeren oyunlar, hızlı tepkiler gerektirir. Birçok oyuncu, indirme hızları için en az 50 Mbps ve yüklemeler için 10 Mbps öneriyor.

En üst düzey oyun deneyimine sahip olmak için ise uzmanlar, 300 Mbps ve üzeri indirme hızlarına sahip hız katmanlarını öneriyor. İndirme hızınız, oyun bilgilerinizin sunucudan ne kadar hızlı alınacağını, yükleme hızınız ise bilgileri sunucuya ne kadar hızlı geri göndereceğinizi belirler.

Oyuncular ayrıca, internet bağlantınızın bir isteğe yanıt verme hızı olan ‘ping’ veya gecikmeyle de ilgilenir. Aşırı gecikme, çevrimiçi çok oyunculu oyunlarda rekabet gücünüzü büyük ölçüde azaltır. Çünkü rakiplerinize kıyasla tepki sürenizi etkili bir şekilde artırır. En hızlı tempolu oyun deneyimi için düşük gecikme en iyisidir.

İnternet Hızımı Nasıl Kontrol Edebilirim?

Tek tıklamayla ücretsiz hız kontrolü sunan ve sonuçları saniyeler içinde teslim eden birçok web sitesiyle internet hızınızı kontrol edebilirsiniz. Speedtest ve Fast.com, bağlantınızın gecikmesini, indirme hızlarını ve uzak bir sunucudan yükleme hızlarını ölçebilen hız kontrol siteleridir. İnternet hız testi yapmadan önce aşağıdakileri yapın:

  • Sanal özel ağınızla (VPN) bağlantınızı kesin.
  • İndirme, yükleme, akış, video konferans ve oyun oynama gibi büyük görevleri iptal edin.
  • Çalışan uygulamaları ve WiFi’nize bağlı diğer cihazları kapatın.

Hazır olduğunuzda testi başlatın. Sonuçlarınız, birkaç saniye sonra hazır olacaktır. Evinizin veya bulunduğunuz bölgenin çok meşgul olmadığı bir zamanda internetinizi test etmeniz idealdir. Durgunluk sırasında test yapmak daha doğru sonuçlar verecektir. Ortalama bağlantı hızınızı bulmak istiyorsanız internet bağlantınızı farklı günlerde, farklı zamanlarda test etmeyi ve sonuçları karşılaştırmayı düşünün.

İnternet Hızı Ne Zaman Yavaşlar?

Yavaş internet hızlarına aşağıdakiler de dahil olmak üzere bir dizi faktör neden olacaktır:

  • Konumunuz
  • İnterneti kullandığınız günün saati
  • Evinizde yaşayan kişi sayısı
  • Kullandığınız cihazlar ve uygulamalar

Tüm bu faktörler, ağ tıkanıklığına yol açar. Bu, trafiğin yoğun olduğu saatlerde otoyolda olduğu gibi ağınızın internetinde desteklenebilecekten daha fazla kullanıcı olduğu anlamına gelir.

İnternetimi Nasıl Hızlandırabilirim? En Etkili 12 Yöntem

İnternet hızınızı artırmak için size bazı etkili yöntemlerden bahsedeceğiz. İşte internet hızınızı hızlandırmak için 12 etkili yöntem:

  • Modem ve Router’ı güncelleyin: Eski modem ve Router’lar, yeni modeller kadar hızlı ve güvenilir olmayabilir. Yeni bir modem ve router alarak internet hızınızı artırabilirsiniz.
  • Doğru konumlandırma: Router’ınızı evinizin merkezine yerleştirin ve fiziksel engellerden uzak tutun. Bu, Wi-Fi sinyalinin evinizin her köşesine ulaşmasına yardımcı olacaktır.
  • Kanalı değiştirin: Eğer WiFi kullanıyorsanız farklı kanalları deneyin. Başka WiFi ağları ile kanal çakışması yaşanıyorsa bu, bağlantı hızınızı düşürebilir.
  • İnternet sağlayıcınızı kontrol edin: İnternet hızınızın yavaş olup olmadığını kontrol edin. Eğer internet hızınız sözleşmenizde belirtilen hızın altındaysa, internet sağlayıcınızla iletişime geçin.
  • Kablosuz ağı güvenli hale getirin: WiFi şifrenizi güncelleyin ve ağınıza bağlanan cihazları kontrol edin. Başkaları ağınıza erişirse bu, internet hızınızı yavaşlatır.
  • Yazılım ve firmware güncellemelerini kontrol edin: Modem, Router ve cihazlarınızdaki yazılım ve firmware güncellemelerini düzenli olarak kontrol edin ve güncelleyin.
  • DNS ayarlarını optimize edin: DNS sunucunuzu değiştirerek internet hızınızı artırabilirsiniz. Farklı DNS sunucularını deneyin ve hangisinin sizin için en hızlı olduğunu görün.
  • Eş zamanlı bağlantıları sınırlayın: Aynı anda birçok cihazın internete bağlı olması hızınızı düşürür. Eş zamanlı bağlantıları sınırlayarak ve gereksiz cihazları ağdan çıkararak internet hızınızı artırabilirsiniz.
  • Eklentileri ve arka plan uygulamalarını kontrol edin: Eklentiler ve arka plan uygulamaları internet bağlantınızı kullanabilir. Bu tür uygulamaları ve eklentileri kontrol edin ve gereksiz olanları kaldırın.
  • Ethernet kullanın: Mümküns cihazlarınızı doğrudan Ethernet kablosu ile Router’a bağlayın. Kablolu bağlantılar genellikle kablosuz bağlantılardan daha hızlı ve daha güvenilirdir.
  • İnternet hızlandırıcı yazılımlarını deneyin: Bazı internet hızlandırıcı yazılımlar, internet bağlantınızı optimize ederek hızınızı artırabilir. Anca, bu tür yazılımları kullanmadan önce güvenilirliğini ve etkili olup olmadığını kontrol edin.
  • İnternet planınızı yükseltin: Daha yüksek hızlı bir internet planına geçerek internet hızınızı artırabilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu