Teknoloji

Kimlik Hırsızlığından Korunmanın Yolları

Kimlik Hırsızlığından Korunmanın Yolları 2024; Teknoloji ve dijitalleşmedeki gelişmelerin her geçen gün daha da arttığı günümüzde online kimlik hırsızlığı sonucunda mağdur olan kişilerin sayısı da paralel şekilde artış gösteriyor.

Kimlik hırsızlığına maruz kalan kişiler; hiç beklemedikleri bir anda yüklü kredi borçları ile karşılaşabiliyorlar.

Kimlik hırsızları; kişilerin kredi kartı, kimlik kartı, banka kartı bilgilerine erişip, kurbanlarının üzerine şirket dahi açabiliyorlar.

Kısacası kimlik hırsızlığı mağdurları; yaşamları boyunca kendilerine sorun teşkil eden, kendilerine hem maddi hem de manevi anlamda hasar veren olaylarla yüzleşmek zorunda kalabiliyorlar.

Bu yazımızda kısaca kimlik hırsızlığı nedir? Kimlik hırsızlığından korunmanın yolları nelerdir? vb. konuyla ilgili olarak en çok merak edilen soruları yanıtlamaya ve sizleri bilgilendirmeye çalışacağız.

Kimlik Hırsızlığı Nedir?

En genel tanımıyla kimlik hırsızlığı; kötü niyetli kişilerin ve dolandırıcıların üçüncü şahısları bir başkasının kendisi olduğuna ikna ederek, yanıltmasına, bir başka kişinin çıkarlarına zarar verip, kendi çıkarlarını gözetmesine ve kişileri dolandırmasını sağlayabilecek bilgileri ele geçirmesine deniliyor.

En tehlikeli siber suçlar arasında kabul edilen online kimlik hırsızlığı ise online platformda hırsızların ve dolandırıcıların internet kullanıcılarının hakkında internet kullanıcılarını dolandırmak adına bilgi toplamalarına ve bu bilgilerle kullanıcıların kimliklerini taklit etmelerine deniliyor.

Online kimlik hırsızları, kurbanların sosyal güvenlik numarasına, adresine, parolasına, banka hesap numarasına, gayrimenkul sigortasına hatta şayet kurban kadınsa kızlık soyadına bile ulaşabiliyor ve bu bilgileri kurbanlarını dolandırmak adına kullanabiliyorlar.

Kurbanların bilgilerine ulaşanlar; bu bilgilerle kredi kartı alışverişi yapabiliyor, kurbanların üzerine banka hesapları açabiliyor, onlar adına kredi çekebiliyor hatta daha da ileri giderek, kurbanlar adına suç işleyebiliyorlar.

Kimlik Avı Yöntemleri

Kimlik hırsızları; dolandırıcılık yani kimlik avı esnasında online platformda pek çok yöntem kullanabiliyor.

Dolandırıcılar tarafından en çok kullanılan kimlik avı yöntemlerini aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:

  • Kurbanların kimlik kartı, kredi kartı ve banka kartı bilgilerini çalmak
  • Çöp kutusundan veya posta kutusundan belge çalmak
  • Bilgisayar ya da cep telefonundan belge kopyalamak
  • Eski bilgisayarları, eski diskleri ve eski USB bellekleri ele geçirmek
  • Bilgi işlem sistemlerini hacklemek
  • Virüs yazıp, bulaştırmak
  • Güvenilir bir alışveriş sitesi veya web sayfası oluşturup, site üzerinden kurbanların kimlik ve iletişim bilgilerini çalmak
  • İnternette kişisel bilgiler aramak ve toplamak
  • Kişisel parolaları ve şifreleri takip etmek
  • Telefonda kurbanlarla konuşup, bilgi toplamak
  • Kimlik bilgi ve belgelerini üçüncü kişilere çaldırmak
  • Kurbanın bilinen bilgilerinden bilinmeyen diğer kişisel bilgilerini tahmin etmek
  • Kurbanların kimlik bilgilerine gasp yoluyla veya zorla ulaşmak
  • Kurbanların namına adres değişikliklerini kaydettirmek ve kurbanlara gönderilen belgelerin başka korunmasız bir adrese gönderilmesini sağlamak

Kimlik avı dolandırıcıları; kurbanların sevdikleri bir kuruluş gibi kendilerini gösterip, sahte bir e-posta veya anlık ileti oluşturmak suretiyle de kurbanları kandırabiliyorlar.

Bu durumda kurbanlar; hesap gizliliklerinin ihlal edildiğine ve yanıt vermedikleri takdirde hesaplarının kapatılacağına ilişkin bir uyarı ile karşılaşıyorlar.

Bu uyarı ile karşılaştığınız linkleri, anlık iletileri ya da e-postaları asla tıklamamanız gerekiyor!

Kimlik hırsızları; hazırladıkları kötü amaçlı yazılımlarla da kişilerin bilgilerine erişebiliyorlar.

Örneğin kurbanlar; e-posta eklerine veya açılır bir pencereye tıkladıklarında bilgisayarlarına veya telefonlarına dolandırıcıların parola ve banka bilgilerine erişmelerine neden olabilecek bir zararlı yazılım yerleştirmesine izin vermiş olabiliyorlar.

Kimlik hırsızları; kurbanlarına dair bilgi toplamak adına hastane, e-devlet, sigorta vb. devlet ve diğer kurum verilerine de sızabiliyorlar.

İnternet kullanıcıları; sosyal medyada sık sık fotoğraf, video, gönderi ve kişisel bilgi paylaşımları gerçekleştirerek, kimlik hırsızlarının dolandırıcılık faaliyetlerine davetiye çıkarabiliyorlar.

Kimlik Hırsızlığından Karşı Alınabilecek Önlemler

Kimlik hırsızlığından ve dolandırıcıların kimlik avı girişimlerinden korunmak için aşağıdaki önerilerimize kulak vermenizi öneriyoruz.

Hassas bilgilerinizi internette paylaşırken dikkatli olun

TC kimlik no, şifre, banka numarası vb. bilgilerinizi paylaşırken dikkatli olarak, kimlik hırsızlığına karşı korunabilmeniz mümkün.

Sosyal medyada mesajlaşırken hassas bilgilerinizi paylaşmamaya özen gösterin.

Kişisel bilgilerinizi kısa mesajlarda, e-postada da paylaşmamaya çalışın.

Bir web sayfasında alışveriş yapmadan ya da hassas bilgilerinizi bu sayfaya girmeden önce bu sayfanın güvenli ve yasal bir sayfa olduğundan emin olun.

Bu noktada web sayfasının http ile başlamasına ve kapalı bir asma kilidinin bulunmasına dikkat edin.

Sahte sitelerde alışveriş yapmayın.

Sosyal medya hesaplarınızda paylaşım yaparken de dikkat edin.

Güçlü şifreler oluşturun

Kimlik hırsızlığından korunabilmenin en etkili yöntemlerinden bir diğeri ise kendinize ait güçlü şifreler oluşturmaktan geçiyor.

Kırılması ve sızılması zor olan güçlü şifreler; hassas bilgilerinize erişimi önlüyor.

Bu amaçla büyük, küçük harflerden, simgelerden ve sayılardan oluşan, tahmin edilmesi zor ve en az 14 karakterden oluşan şifreler oluşturmaya çalışın.

Parolanızı 3. kişiler ile asla paylaşmayın.

Her yerde aynı şifreyi kullanmaktan kaçının.

İnternete mobil veriden, ev ya da işyeri wifinizden erişin

Wifi parolasının mevcut olmadığı ya da parolanın kolaylıkla kırılabildiği internet ağlarına kimlik hırsızları, daha kolay bir şekilde erişebiliyorlar.

Kimlik hırsızlığının önüne geçmek için kafe, restoran gibi birden çok kişinin internete bağlandığı ortamlarda internet üzerinden sitelere girmekten kaçınmanız gerekiyor.

Dışarıdayken internete kendi mobil verinizden, evdeyken ya da işyerindeyken kendi wifi ağınızdan internete bağlanarak, kimlik hırsızlığına karşı önlem alabilirsiniz.

Tabii ki wifi şifrelerinizi başkalarıyla paylaşmamak ve korunaklı bir şifre oluşturmak şartıyla!

Kredi ve hesap bilgilerinizi koruma altına alın

Bankanızla anlaşıp, kredi ve hesap bilgilerinizi dondurarak, sizin izniniz olmadan sizin adınıza kredi çekilmesinin ya da hesap bilgilerinizin sizin bilginiz olmadan kullanılmasının önüne geçebilirsiniz.

Kredi ve hesap dondurmaya ilişkin bilgi edinmek adına bankanıza danışabilirsiniz.

Kredi ve hesap bilgilerinizi dondurduğunuzda bankanız; hiçbir şekilde kredi çekilmesine ya da banka bilgilerinizin kullanılmasına sizinle iletişime geçilmeden izin vermiyor.

Yani banka, önce sizinle iletişime geçiyor daha sonra kredi ve banka işlemlerini onaylıyor.

Bilgisayarınızın ve telefonunuzun güvenliğini maksimize edin

Kimlik hırsızlığı riskini azaltmak için bilgisayarınızın ve akıllı telefonunuzun güvenliğini arttırabilirsiniz.

Bu amaçla otomatik güncelleme ile tüm yazılımları güncel tutmayı, güvenlik duvarlarını her daim açık tutmayı, kablosuz yönlendiricinizi güçlü bir parola ile korumayı, flash sürücüleri kullanırken dikkatli olmayı deneyebilirsiniz.

Bilgisayarınıza virüs ve casus yazılımlardan korunmak adına koruma yazılımı yükleyerek de kimlik hırsızlığı ile mücadele edebilirsiniz.

İki adımlı doğrulamadan yararlanın

Kimlik hırsızlığına karşı kendinizi korumak istiyorsanız, dijital hizmetleri kullanırken iki adımlı doğrulama seçeneğinden yararlanabilirsiniz.

Bu amaçla Authy, Duo Security gibi uygulamaları kullanmayı tercih edebilirsiniz.

Online alışverişlerinizde sanal kart kullanın

Online alışverişleriniz sırasında kredi kartı ya da banka kartı bilgilerinizi kullanmak yerine Sanal Kart kullanarak da kimlik hırsızlığından korunabilmeniz mümkün.

Mümkün olduğunca gerçek kimlik bilgileriniz ile üye olmanız ve alışveriş yapmanız gereken sitelere üye olmaktan kaçınarak, dolandırılma riskinizi en aza indirgeyebilirsiniz.

Kimlik hırsızlığından korunma programı kullanın:

Bilgisayarınıza indirebileceğiniz kimlik hırsızlığından korunma programları ile de dolandırıcılık girişimlerine maruz kalmaktan korunabilirsiniz.

Bilgisayarınıza indirebileceğiniz en iyi kimlik hırsızlığından korunma programlarını aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:

  • IDShield
  • IDX Privacy
  • Bitdefender Total Security
  • Norton 360 With Lifelock Select
  • McAfee Total Protection
  • Sontiq IdentityForce
  • IdentityIQ

Kimlik Hırsızlığına Maruz Kaldığınızda Yapmanız Gerekenler

Yukarıda sizlerle paylaştığımız tüm önlemleri almanıza rağmen kimlik hırsızlığına maruz kalmanız durumunda yapmanız gerekenleri aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

  • Polise gidin ve polis raporu hazırlatın. Kredi çeken kişi olmadığınızı, kurban olduğunuzu kanıtlamak için hazırlattığınız raporun kopyasını alın ve bu kopyayı bankanıza ya da diğer finans kuruluşlarına teslim edin.
  • Sizin için açılan sahte hesapları kapattırın. Şayet sizin hesaplarınıza erişildiyse hesaplarınızı kapattırın ve yeni hesap açın. Yeni hesaplarınızda güçlü şifreler ve pinler kullanın.

Bu yazımızda kısaca kimlik hırsızlığından korunma yöntemlerine dair merak edilenleri yanıtlamaya çalıştık.

Sizler de konuyla ilgili her türlü soru ve görüşlerinizi yazımızın yorum kısmına yazabilir, önerilerinizi değerli okuyucularımızla paylaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu