Teknoloji

Cep Telefonu IMEI Sorgulama ve Öğrenme

Cep Telefonu IMEI Sorgulama Nasıl Yapılır?; Şüphesiz ki telefonlar günümüzde en yaygın olarak kullanılan ve hayatımızın merkezinde yer alan teknolojik icatların başında geliyor. Haliyle kullandığımız telefonların yasal olması, çalıntı olmaması gibi durumlar da daha sonrasında sorun yaşamamamız adına son derece önemli konular arasında yer alıyor.

Telefonumuzun yasal ve güvenli olduğunu anlamamızın yolu ise IMEI kodundan geçiyor. Her yasal ve kayıtlı olan telefonun kendisine özgü bir IMEI numarası vardır. Bu numara sayesinde telefonunuzun ülke içine yasal yollarla girip girmediğini öğrenebileceğiniz gibi aynı zamanda telefonunuzun çalınması halinde telefonunuzun bulunmasını da sağlayabilirsiniz.

Günümüzde neredeyse herkesin cep telefonu kullanması aynı zamanda IMEI numarasının da önemini ortaya koyuyor. Bizler de bu yazımızda sizlere cep telefonu imei sorgulama ve öğrenme kodu hakkında bilgiler verirken aynı zamanda cep telefonu imei numarası nasıl öğrenilir sorusuna da cevap bulabilmeniz için tüm detayları sizlerle paylaşacağız.

IMEI Nedir?

IMEI ya da imei numarası, bir nevi telefonunuzun kimlik numarası görevi görür. Söz konusu numara 15 haneli bir numaradır ve “International Mobile Equipment Identity” cümlesinin baş harfleriyle isimlendirilmiştir.

MEI numarası, öncelikle sıfır ya da ikinci el fark etmeksizin telefonunuzun çalıntı olup olmadığı konusunda size en doğru bilgiyi verecektir. Bu sebeple farklı yollar ile nu numarayı kullanarak telefonunuza dair birçok ayrıntıya ulaşabilirsiniz.

Cep telefonları yurtdışından yasal olarak yani gümrükten kayıt edilerek getirilirken bazı cep telefonları ise kaçak bir şekilde ülkeye sokulmaktadır. IMEI numarası aynı zamanda telefonunuzun ülkeye yasal yollarla girip girmediği konusunda da sizlere net ve doğru bilgiler verecektir.

IMEI Kayıt Sorgulama Nasıl Yapılır?

IMEI kayıt sorgulama yapmak istiyorsanız bunu farklı yollarla kolay ve hızlı şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Telefonunuzun kimlik yani imei numarası, telefonunuzun çalıntı ve yasal olup olmadığı gibi bilgilere ulaşmanızı sağlarken aynı zamanda telefonunuzu kaybettiğinizde ya da çaldırdığınızda kolayca bulmanızı da sağlar.

Cep telefonu IMEI sorgulama yollarının başında e-devlet sistemi geliyor. Ayrıca telefondan da IMEI kodu sayesinde cep telefonunuzun imei sorgulama ve öğrenme işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz.

E-Devlet IMEI Sorgulama

BTK IMEI sorgulama işlemini e-devlet resmi web sitesi üzerinden ücretsiz bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Bu sorgulamayı yapabilmeniz için telefonunuzun IMEI numarasını biliyor olmanız yeterli olacaktır. Aşağıdaki adımları izleyerek e-devlet sistemi üzerinden cep telefonu imei sorgulama yapabilirsiniz;

  • Bu işlemi TC kimlik numaranızı ve şifrenizi girerek de gerçekleştirebilirsiniz.
  • Giriş yaptıktan sonra arama kutucuğuna “Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu” yazarak doğrudan IME sorgulama sayfasına gidebilirsiniz.
  • Açılan ekranda ilgili yere telefonunuzun IMEI numarasını girdikten sonra sayfanın altında bulunan “Sorgula” butonuna tıklayarak sorgulama sonucunuzu görebilirsiniz.

Dilerseniz https://www.turkiye.gov.tr/imei-sorgulama linkine tıklayarak e-devlet sistemine şifreniz ile giriş yapmadan doğrudan IMEI sorgulama ekranına gidebilirsiniz. Ekranda ilgili bölüme telefonunuzun kimlik numarası olan 15 haneli imei numarasını girdiğinizde sorgulama sonucu ekrana gelecektir.

Telefonun IMEI Numarası Nasıl Bulunur?

Sim kart imei sorgulama ve imei numara sorgulama işlemlerini yapabilmek için telefonunuzun 15 haneli IMEI numarasını bilmeniz gerekiyor. Eğer bu numarayı bilmiyorsanız telefonunuzdan sadece birkaç saniye içerisinde bu numarayı öğrenebilmeniz mümkündür.

İlk olarak yapmanız gereken telefonunuzun arama ekranına gitmektir. Tuşlama ekranında direk IMEI sorgulama kodu olan “*#06#” tuşlamasını yapın ve ardından arama tuşuna basın. Tuşa bastığınız anda telefonunuzun ekranında IMEI numarası gelecektir.

IMEI Sorgulama Kayıt Bulunamadı Ne Demek?

Zaman zaman telefonunun IMEI sorgulama işlemini yapan bazı kullanıcılar e-devlet sorgulaması sonucunda “Kayıt Bulunamadı” sonucunu alabiliyor. Eğer e-devlet üzerinden telefon IMEI sorgulama yaptıysanız ve “Kayıt Bulunamadı” sonucunu aldıysanız bu sonuç telefonunuzun kayıtlı olmadığı anlamını taşır.

Sorgulama sonucunda telefonunuzun kayıt dışı olduğunu öğrendiğiniz anda mutlaka telefonunuzu kayıt ettirmeniz gerekecektir. Zira kayıt dışı olan telefonların açık kalma süresi 120 gündür. Dolayısıyla da 120 gün içerisinde kayıt ettirmediğiniz takdirde telefonunuz açılmamak üzere kapanacaktır. Ayrıca şunu da belirtmeliyiz ki; kayıt dışı olan telefonu yeni aldıysanız ve henüz sim kart takmadıysanız sim kart taktığınız anda da size telefonunuzun kaydı olmadığına ve bu nedenle de telefonunuzun kapanacağına dair bir yasal mesaj gelecektir.

IMEI Sorgulama İthalat Yoluyla Ne Demek?

Yeni bir telefon aldıysanız ve IMEI sorgulamasını yapıyorsanız sorgulama sonucunda görme ihtimaliniz olan sonuçlardan birisi de “IMEI Sorgulama İthalat Yoluyla” cümlesi olabilir. Bu sonuç aslında olumsuz bir durum değildir. Şöyle ki bu ibare; telefonunuzun yasal bir şekilde Türkiye’ye getirildiğini ve daha sonrasında da Türkiye’de telefonu ithal eden firma tarafından Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na (BTK) kayıt ettirildiğini ifade eder.

IMEI Kayıtlı Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır?

Cihazınızın Türkiye’de kayıtlı olduğunu, çalıntı cihaz olmadığını anlayabilmenizin en güvenli ve doğru yolu IMEI numarasıyla e-devlet üzerinden sorgulama yapmaktır. Eğer telefonunuzun kimlik numarası yani IMEI numarası kayıtlı değilse telefonunuzun kayıt dışı olduğunu söylemek mümkündür.

Telefonunuzun IMEI kayıtlı olup olmadığını doğrudan https://www.turkiye.gov.tr/imei-sorgulama adresine tıklayarak hızlıca öğrenebilirsiniz. Eğer bu sayfa üzerinden e-devlet sisteminde yaptığınız sorgulama sonucunda “Kayıt Bulunamadı” ifadesini görürseniz kayıtlı olmadığını anlayabilirsiniz. Eğer cihazınız kayıtlı ise sorgulama sonucunda cihazınıza dair tüm bilgiler ekrana gelecektir.

Cep Telefonunun Kaçak Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır?

Bir cep telefonunun kaçak ya da çalıntı olup olmadığı ancak kimlik numarası olan imei numarası ile anlaşılır. Bunun için de yukarıda belirttiğimiz yöntemlerle e-devlet üzerinden telefonunuzun imei numarası ile sorgulama yapabilirsiniz. Zira sorgulama sonucunda cihazınızın bilgileri ekrana geldiyse cihazınız Türkiye’ye yasal yollarla getirilmiş ve kayıtlı bir cihaz demektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu